Sådan få du et sikkert køb af ideel anpart
Vil du gøre et trygt køb af en ideel anpart i et hus, er det vigtigt at få en erfaren køberrådgiver til at gennemgå alt. Vi har køberrådgiveren, der kan hjælpe dig sikkert i mål.
Få hurtig kontakt
Din nye køberrådgiver ringer i løbet af få timer, så du kan få svar på alle dine spørgsmål.
Rådgivning, du kan stole på
Vores køberrådgivere har hjulpet andre kunder med et succesfuldt køb af en ideel anpart.
Seriøs og erfaren rådgivning
Køberrådgiveren kan rådgive og bistå hele vejen gennem købet af en ideel anpart.
I bliver ikke bare tætte naboer, I kommer til at dele økonomisk skæbne
Men en ideel anpart køber du dig ind i et hus i tæt naboskab med en anden familie. Samtidig deles I om udgifterne til drift, vedligehold og renovering på ejendommen. Derfor er det ekstra vigtigt, at du får gået både huset og samejeoverenskomsten grundigt igennem.
Køberrådgivning, der tager usikkerheden ud af køb af ideel anpart
Med hjælp fra Køberrådgivning.com får du en altid nærværende, kompetent og grundig køberrådgiver, der:
Gennemgår alle aspekter
Køberrådgiveren tjekker både bygning, tilstandsrapport, købsaftale og samejekontrakt.
Er god at læne sig op ad
… når du har spørgsmål, kommer i tvivl eller vil have en erfaren bisidder med til forhandlingerne.
Er ansvarsforsikret
Så hvis en køberrådgiver overser noget, kan du rejse et erstatningskrav mod dem.
Ideel anpart – et boligkøb med mange faldgruber
Der følger meget med i bagagen, når du køber ideel anpart i et hus.
Du køber ikke bare en lejlighed i et hus
Selvom en ideel anpart er en god og billig måde at anskaffe dig en ejerbolig på, følger der nogle forpligtelser og faldgruber med ved købet, som det kan være svært at gennemskue på forhånd.
Du køber en andel af et hus
For i praksis køber du en andel af et hus med en brugsret til den del af huset, som du og din familie kommer til at bo i – samt evt. udenomsarealer.
Det gode ved det er, at du kan belåne andelen med et realkreditlån, frem for at skulle låne pengene til købet i banken, sådan som du skulle have gjort, hvis du havde købt en andelsbolig.
Du skal deles om udgifterne til huset med ejeren af den anden anpart
Til gengæld er der kun én anden ejer, du skal dele udgifterne til drift, vedligehold og renovering med – samt ejendomsskatter og forsikringer.
Så dels får du en anden familie tæt ind på livet, og dels kommer I til at være indbyrdes økonomisk afhængige i forhold til det hus, I bor sammen i.
Tjek samejeoverenskomsten nøje
Det kan hurtigt give gnidninger og kontroverser i hverdagen, selvom fordelingen af boligen og de tilhørende udgifter er defineret i den samejeoverenskomst, der er tinglyst på ejendommen.
Derfor er det ekstra vigtigt, at du gennemgår den nøje og også får udleveret et regnskab eller en oversigt over de faktiske udgifter, sådan som de har været i de seneste år. Samt får klarhed over, hvor stor gensidig pant, der indgår som sikkerhed for fællesudgifterne, hvis en af jer ikke kan betale dem.
Tjek tilstandsrapporten
Samtidig er det også vigtigt at huske at tjekke tilstandsrapporten grundigt. For den kan måske afsløre, hvilke større renoveringsudgifter du ser ind i hen over de første år af dit sameje af huset.
Endelig skal du naturligvis også gennemgå købsaftalen og være forberedt på mødet med sælgeren og dennes mægler, når købet skal lukkes.
Jo, der er nok, du skal tage højde for og være forberedt på, når du køber en ideel anpart. Det kan gøre det til noget af en ørkenvandring at få landet en tryg og sikker fremtid for din familie.
Få et trygt køb af en ideel anpart
Hos Køberrådgivning.com har vi samlet et stærkt team af erfarne køberrådgivere, som har stor erfaring med køb af en ideel anpart af et hus.
For når sælgeren har ejendomsmægleren på sin side, skal du ikke stå alene, føle dig dårligt klædt på til købet eller sidde alene tilbage med hele ansvaret, hvis du har overset noget.
Få gennemgået alle dokumenter og rapporter
Selvom du måske har købt hus, ejerlejlighed eller andelsbolig før, er det ikke det samme som at købe sig ind i et hus med en ideel anpart.
For på trods af at du har set købsaftaler, tilstandsrapporter og så videre før, er både samejekontrakten og de særlige forhold omkring ideel anpart uvante for de fleste.
Samtidig er lovgivningen, lovkravene og udarbejdelsen af de forskellige dokumenter løbende blevet skærpet og opdateret, siden du sidst købte ejerbolig.
Derfor giver det ekstra ro i maven at have en kyndig og altid opdateret rådgiver, der kan gennemlæse og forklare, hvad de forskellige ting betyder – samt fortælle, hvad du skal være særlig opmærksom på eller bede om at få ændret, før eller efter du skriver under på købsaftalen.
Få en grundig gennemgang af hele huset
Samtidig kan køberrådgiveren give dig sin vurdering af standen på det hus, du køber ideel anpart i. Samt påpege de fejl og mangler, der ikke er med i tilstandsrapporten, fordi de er almindelige for et hus i den alder.
Få en bisidder med is i maven
Endelig har du mulighed for at få en bisidder med til de afsluttende forhandlinger med sælger og dennes ejendomsmægler, som ikke har følelserne i klemme.
For har du først forelsket dig i det hus, du er ved at købe en ideel anpart af, kan du nemt komme til at sige ja til noget, som du senere fortryder bitterligt.
Her kan køberrådgiveren træde ind, få ro på og sørge for, at du ikke skriver eller har skrevet under på noget, som vil ende med at ødelægge din og din families fremtid i jeres nye bolig.
Så kontakt os i dag, og få et trygt køb af en ideel anpart.
Så let får du køberrådgivning til en ideel anpart
Alt hvad du skal gøre, er at:
Udfylde kontaktformularen
Så modtager du et opkald fra en af vores erfarne køberrådgivere inden for ganske få timer.
Få et trygt køb
… hvor du er sikker på, at alt er gennemgået og fundet i orden af din køberrådgiver.
Glæd dig over din nye bolig
Når alt er i orden, sover du bedre om natten og har nemmere ved at nyde hverdagen.
Alt hvad du skal vide om køb af ideel anpart
Har du fundet en ideel anpart, du bare må eje. Eller et hus, hvor der er plads til to generationer, som kan deles op i to anparter? Så læs her, hvad du skal vide, inden du køber eller opretter ideel anpart.
Tom boks (skal være her)
Hvad er en ideel anpart?
En ideel anpart giver dig en andel af et hus, der er opdelt i maksimalt 2 boliger. Du kan dog godt købe en ideel anpart i et hus, der er opdelt i flere boliger, hvis ejendommen er opdelt før 1970. Siden da har det været forbudt at opdele almindelige huse i mere end to anparter.
Hvordan køber du en ideel anpart?
Du køber en ideel anpart af et hus på samme måde, som du køber enhver anden ejerbolig. Det foregår typisk via en ejendomsmægler, som formidler salget af anparten for den nuværende ejer – sælgeren.
Købet af en ideel anpart ligner på mange måder det at købe en ejerlejlighed. Men i stedet for en ejerforening og nogle vedtægter reguleres selve fordelingen af boligarealet, udgiftsfordelingen og øvrige regler for ejendommen af en såkaldt samejeoverenskomst. Den er tinglyst på ejendommen, og du kan læse mere om den lidt senere.
Samtidig minder købet af ideel anpart på nogen måder også om at købe en andelslejlighed. For ved at købe en ideel anpart i et hus køber du en tinglyst andel af hele ejendommen med en brugsret til en bestemt del af huset, samt eventuelle eksklusive brugsrettigheder til have og andre udenomsarealer.
Herefter deles du med ejeren af den anden ideelle anpart om udgifterne til drift, vedligehold, renovering, ejendomsskat og forsikringer.
Hvordan låner du til en ideel anpart?
En ideel anpart regnes for en selvstændig bolig, hvorfor du kan optage et realkreditlån til at finansiere købet med.
Ligesom ved køb af et hus eller en ejerlejlighed kan du maksimalt finansiere 80 % af købsprisen med et realkreditlån. Af de resterende 20 % skal du selv stille med 5 % af købsprisen i udbetaling. Resten kan du finansiere med et banklån
Hvad er en samejeoverenskomst?
En samejeoverenskomst er en tinglyst aftale mellem de 2 anpartshavere i en ejendom. Aftalen udspecificerer, hvem der råder over de enkelte arealer i ejendommen, samt hvordan fællesudgifterne fordeles og opkræves. Derudover angiver samejeoverenskomsten, hvordan ejendommen er forsikret, og hvor stor en pant der skal stilles i sikkerhed for betalingen af fællesudgifterne.
Fællesudgifterne dækker alle former for løbende drift, vedligeholdelse og renovering, samt forbrug af el, vand og varme (hvis dette ikke er opdelt på de enkelte dele af ejendommen), ligesom forsikringer og ejendomsskatter indgår.
Endelig indeholder samejeoverenskomsten også husreglerne og kan f.eks. give den anden ejer forkøbsret, når du ønsker at sælge din anpart.
Hvad skal du undersøge, før du køber ideel anpart?
Den særlige boligform og det specielle arrangement omkring ejerskabet af den ejendom, du køber dig ind i med en ideel anpart, gør det ekstra vigtigt, at du ser dig grundigt for i alle henseender.
Dem, du skal eje huset sammen med
Grundigheden gælder ikke kun ejendommen og anpartens stand, tilstandsrapporten og købsaftalen. Det gælder i lige så høj grad den anden familie, som du kommer til at bo under samme tag med.
For i de fleste tilfælde er opdelingen af en ejendom solgt i ideelle anparter ikke nær så konkret som i en ejerlejlighed. Samtidig kan du næsten ikke undgå at have en løbende dialog med den anden anpartshaver om de drifts- og vedligeholdelsesmæssige opgaver, som skal løses af de respektive anpartshavere i forening.
Derfor er det ekstra vigtigt, at kemien er i orden mellem jer, og at I kan finde en god og positiv omgangsform, som begge parter kan leve med.
BBR-oplysninger og ejendomsvurdering
Ligesom når du køber andre former for ejerboliger, bør du naturligvis starte med at tjekke BBR-oplysningerne.
Så ved du, hvad det offentlige kender til ejendommen – og er der forskel mellem optegnelserne i BBR-registeret og det, du kan se, bør du få sælger til at berettige dette forhold, før du indgår en aftale med vedkommende.
Tom boks (skal være her)
Energimærke, tilstands- og andre rapporter
Dernæst skal du gennemgå oplysningerne om energimærke, tilstands- og elrapport samt andre former for skriftlig dokumentation på ejendommen.
Her skal du være opmærksom på, at energimærket gælder for hele ejendommen – ikke kun den andel, du køber. Samtidig vil en eventuel tilstandsrapport ofte være opdelt i flere rapporter. En for den ideelle anpart, der sælges, og en for den anden anpart, samt eventuelle fællesarealer. Det gør tilstandsrapporterne mere komplekse og omfattende end ved køb af et enfamiliehus.
Når du gennemgår tilstandsrapporten, bør du i øvrigt være opmærksom på, at den ikke medtager problemer med ejendommen, som er almindelige for ejendomme af den pågældende alder. Derfor er det en god idé at få en selvstændig, uvildig byggeteknisk vurdering af hele ejendommen, så du får klarhed over de faktiske skavanker og alle potentielle nært forestående renoveringsarbejder.
Aktuel opgørelse af gæld
Skal du eje en anpart i en ejendom, er det en god idé at få overblik over den eventuelle gæld, som du også kommer til at hæfte for, hvis du køber anparten.
Den vil oftest være tinglyst på ejendommen, medmindre f.eks. nogle af vedligeholdelsesarbejderne er finansieret med bank- eller kviklån.
Tingbogen og offentlige myndigheder
Derfor er det også en god idé at gennemgå optegnelserne i tingbogen omkring de senest tinglyste skøder, eventuelle pantebreve og andre tinglyste servitutter, regler med videre.
Bed også om at få udleveret eventuelle bygningsattester, og hør kommunen om, hvilke lokalplaner, servitutter og andre byrder, de kendes til på den pågældende ejendom.
Ejendomsskatter og forsikringspolicer
Du bør også gennemgå og få berigtiget ejendomsskatterne på ejendommen. Mangler der f.eks. noget i BBR-optegnelsen, kan det medføre, at den offentlige vurdering og dermed ejendomsskatterne stiger.
Tilsvarende bør du se nærmere på forsikringspolicerne og deres dækning af ejendommen ved f.eks. brand, indbrud, storm- og vandskader. Samtidig bør du også se nærmere på dækningen af den indboforsikring, du har i dag, samt hvor stor dobbeltdækning der er på de to forsikringer.
Samejekontrakten og driftsomkostningerne
Andelsboligloven – som ideelle anparter hører ind under – kræver, at du får udleveret en kopi af samejeoverenskomsten sammen med årsregnskabet og budgettet for ejendommen.
Findes der ikke et årsregnskab, skal du som minimum kunne få en oversigt over ejendommens driftsomkostninger, samt hvor stor din andel vil være.
Fordelingen af driftsomkostningerne skal fremgå af samejeoverenskomsten – også kaldet samejekontrakten. Her bør du efterregne de faktiske beløb, der er blevet betalt over de seneste år for at se, om de svarer til aftalen. Gør de ikke det, bør du spørge ind til hvorfor.
Skal der stilles pant for fællesudgifterne, bør du også sammenligne pantets størrelse med de faktiske udgifter. Har samejekontrakten nogle år på bagen, kan du meget nemt komme ud for, at pantet er for lille i forhold til de faktiske omkostninger. Og så står du i værste fald med differencen, hvis medejeren ikke kan svare sin del, og f.eks. elselskabet står og truer med at slukke for strømmen til hele ejendommen.
Tjek også, at den angivne opdeling af ejendommen svarer til den, der er gældende i praksis, og gennemgå og tag stilling til de enkelte husregler, og hvorvidt du kan leve med dem.
Købsaftale og salgsopstilling
Sidst – men bestemt ikke mindst – skal du gennemgå salgsopstillingen og købsaftalen med en tættekam.
Salgsopstillingen fortæller dig præcist, hvad det er, du køber, mens købsaftalen opstiller vilkårene for købet.
Er du ikke godt inde i juraen omkring køb og salg af fast ejendom, kan du nemt snuble i flere af formuleringerne, ligesom det kan være svært at gennemskue, hvad du kan forlange at få ændret eller tilføjet af klausuler i købsaftalen.
Derfor anbefaler vi altid, at du får hjælp af en af vores erfarne køberrådgivere, når du skal købe en ideel anpart.
Så er du sikker på, at du og din familie får en tryg handel og kan få mange gode og ubekymrede år i din nye bolig.